Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas kortermaja korstende renoveerimises peavad osalema kõikide korterite omanikud või üksnes korstna kasutajad?07.11.2012

Tere!

Palun seaduse tõlgendust probleemile, kui on korterelamus 12 korterit, 1/12 kaasomandis, elamul on kolm korstent ning kunagise projekti kohaselt kasutab nö neli korterit ühte ja sama korstent oma kütteseadmete suitsu juhtimiseks. Kui tuleb teemaks korstnate renoveerimine ja nüüdseks leidub korterelamus kortereid, kes tahkekütusel kütteseadmeid ei kasuta, vaid kütavad oma korterit nt elektriga, kuidas lähtuda renoveerimise kulude jaotamisest või nn ettekirjutuse tegemisest? Kas kaasomandis olevat asja alati majandatakse ühiselt ja vastutus on samuti ühine, olenemata kasutamisest?

Teine küsimus, kui on kolme 1/3 kaasomandiga korterelamu, kus teemaks korstna otsa renoveerimine, kuigi seda korstent kasutab vaid üks kaasomanik, kas tal on õigus teistelt kaasomanikelt kulutuste hüvitamist nõuda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kõige lihtsam on kaasomandi eseme ulatust lahti mõtestada läbi korteriomandiseaduse paragrahv 2 lõike 2, mis sätestab selle, mis ei ole korteriomandi reaalosa (ehk siis on järelikult kaasomand). Sätte kohaselt ei ole korteriomandi eseme reaalosa ehitis ja selle osad, ning ehitise püsimiseks või ohutuse tagamiseks või korteriomanike ühiseks kasutamiseks vajalikud seadmed, ka siis, kui need asuvad korteriomandi eseme reaalosa piires. Eeltoodu põhjal võib kindlalt väita, et korstna näol on tegu korteriomandi kaasomandi osaga ning korteriomanikud peavad seda ka ühiselt korras hoidma, kandes selle korrashoiuga seotud kulud vastavalt kaasomandi eseme suurusele nagu korteriomandiseaduse paragrahv 13 lõige 1 ette näeb. Eelnimetatud kulude jagamise põhimõttest võib kõrvale kalduda vaid kõikide korteriomanike nõusoleku korral.

Lugupidamisega
Andry Krass
Õigusteaduse magister
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ