Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas kohtutäitur peab algatama sundvõõrandamise, kui korteriühistu seda taotleb?20.11.2012

24.10.2012 küsisin teilt nõu seoses ühe kommunaalmaksete võlgnikuga, kelle hüpoteek on nii suur, et kohtutäituri sõnul on võimatu seda korterit müüa. Teie ütlesite, et hüpoteek ei oma tähtsust, kui kommunaalmaksed on juba nii pikka aega tasumata ja sundvõõrandamine on võimalik. Näitasin teie kirja ka kohtutäiturile ja palusin algatada sundvõõrandamine, aga tema on ikkagi kindlal seisukohal, et selleks on vaja kindlasti hüpoteegipidaja nõusolekut ja ilma selleta ei toimu midagi. Minu küsimus oleks siis, et kas ma peaksin mingi avalduse kuskile kirjutama ja kui, siis millise? Ja kelle poole üldse veel pöörduda? Kas kohtutäitur peab algatama sundvõõrandamise, kui seda talt nõuda?

Tervitades,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui olete esitanud kohtutäiturile taotluse hüpoteek tühistada ning kohtutäitur on sellest keeldunud, siis paluge tal oma otsust vastavalt täitemenetluse seadustiku paragrahv 7 lõikele 2 kirjalikult põhjendada. Juhul, kui te kohtutäituri selgitusega ei nõustu, siis on Teil õigus esitada kaebus maakohtule.

Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ