Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu saab hakata nõudma tasu asutuse auto pideva parkimise eest ühistu territooriumil? 30.11.2012

Meie korteriühistul on parkimiskohad välja kujunenud ühistu territooriumi vabal alal põhimõttel "kes ees, see mees". Milline oleks võimalus parkimiskohad nn. kinnistada igale korterile? Näiteks kui tahan korteri müüa ja ostja saaks olla kindel, et ostab korteri koos parkimiskohaga.
Teiseks küsimus - kas ühistu võiks/saaks hakata nõudma asutuse auto pideva parkimise eest ühistu territooriumil mingit tasu?
Ette tänades ootame Teie vastust!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, parkimiskohtade kindlaksmääramine saab toimuda korteriomanikevahelise parkimiskohtade kasutuskorra kokkuleppe alusel. Juhul kui korteriomanikud soovivad, et kokkulepe kehtiks ka tulevaste korteriomanike suhtest, siis tuleb kokkulepe sõlmida notariaalselt, koos vastava kinnistusraamatu kande taotlusega.
Kuna korteriühistu pädevus piirdub korteriomanike ühise parkimisala korrashoiuga, siis ei ole tal õigust piirata korteriomanikel parkla kasutamist, seda saavad teha üksnes korteriomanikud omavahelise kokkuleppe alusel.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.