Korteriomandiõigus


Küsimus: Millised on korteriomanike õigused öelda "ei" parkla suuremahulise renoveerimise osas?03.01.2013

Tere!
Palun kas Te selgitaksite, millised on korteriomanike õigused järgmises situatsioonis: 60-korteriga ühistu juhatus saatis elanikele ettepaneku elamu juures oleva parkla suurejooneliseks renoveerimiseks. Soovitakse ehitada sademete äravoolusüsteem ja katta parkla kivikattega. Tööde teostamine algaks juhatuse arvates kolme aasta pärast. Parkla rekonstrueerimiseks tahetakse kohe tellida projekt, mille maksumuseks on märgitud hetkel 3000 eurot. Tööde teostamise summaks on välja pakutud 45-50 tuhat eurot. Kuna meie ühistul raha pole, siis peaksid kõik korteriomanikud maksma kolme aasta jooksul ühistule 20 eurot kuus. Maksame hetkel viis aastat tagasi võetud miljonilist laenu (maksta on jäänud veel viis aastat). Ühistu juhatuse liikmetele maksame aastas ca 5000 eurot palkadeks ja haldus-hoolduskulusid koguneb alla 2000 euro aastas. Majas on paljudel inimestel majanduslikud raskused (pensionäridel pension väike, on ka töötuid ja maksuraskustes inimesi). Lähtuvalt eelnevast on paljud korteriomanikud andnud eitava vastuse. Tegemist on suures mahus renoveerimisega.
Leian, et kolme aasta pärast on hinnad veel tõusnud ja kes maksab siis ülejäänud summa - ehitus jääb lihtsalt seisma. Pank ei anna laenu ja see on igati õige, kuna eelmine laen on peal. Küsin: millised õigused on ühistu liikmetel otsustamisel? Kas otsust saab vastu võtta 51% hääleenamusega või on siiski vajalik kõikide ühistuliikmete nõusolek ja inimesed saavad otsustada oma võimalusi järgides? Mida teha kui juhatus kavatseb kasutada jõumeetodit?

Tänan Teid!
Edu uuel aastal!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, esimese asjana soovitan kontrollida, kas rekonstrueeritav parkla üldse asub Teie kaasomandis oleval kinnistul. Tallinnas see üldreeglina nii ei ole ning sellisel juhul ei ole te kohustatud korteriühistu otsustele alluma (kuna iga omanik hoiab oma omandit ikka ise korras). Asjakohaseks sätteks on korteriomandiseaduse paragrahv 13.
Juhul, kui parkla asub Teie kaasomandis oleval kinnistul, siis tuleb Teil korteriühistu otsusele alluda eeldusel, et kulude suurus ja nende kokkukogumise aeg on mõistlikud.

Tervitades,
Andry Krass, M.A.L.