Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuhu pöörduda, kui naaber eemaldas ebaseaduslikult kandva seina?09.01.2013

Tere! Meil on selline probleem, et naabrid, kes elavad üleval, tegid ebaseaduslikku ümberplaneerimist ning lõhkusid kandeseina maha. Seoses sellega on meil väga hea kuuldavus korteris. Tegime heliisolatsiooni, aga see eriti ei aita. Kas on võimalik taotleda seda, et naabrid taastaksid kandeseina ja kelle poole pöörduda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, vaheseinad on kaasomandi ese ning nende eemaldamine eeldab korteriomanike kokkuleppe olemasolu. Kokkuleppe puudumise korral saate esitada naabritele nõude vaheseina taastamiseks või võimaluse korral selle ise taastada.
Juhul, kui naaber ettekirjutust ei täida, siis tundub kõige efektiivsemaks viisiks oma õiguste kaitsel taotleda naaberkorteri võõrandamist, alustades uue korteriomaniku tekkides vaheseina taastamise nõudega otsast peale. Alternatiivselt tasub abi otsida kohaliku omavalitsuse käest, kellel on samuti seadusest tulenev õigus teostada ehitistes järelevalvet ning teha vajadusel ettekirjutusi.

Lugupidamist,
Andry Krass