Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas katuse vahetamiseks, katuseakende ja vintskappide ehitamiseks on vajalik kõigi korteriomanike nõusolek? 21.01.2013

Tere,

meie majal on 10 korterit. Mina olen ühe korteri omanik ning ühistu juhatuse liige. Ühistu üldkoosolekul võtsime vastu otsuse hakata astuma vajalikke samme katuse renoveerimiseks. Hetkel on majal vana eterniitkatus ning see sajab mõnest kohast läbi. Kuna tegemist on majaga Tallinna miljööväärtuslikul alal, siis taotlesime linnavalitsusest ka projekteerimistingimused. Plaanime katuse vahetada valtspleki vastu. Kuna vahetamisele läheb katusekatte materjal, siis on vajalik ka ehitusprojekt. Lisaks soovivad II korruse korterid, mille juurde kuuluvad notariaalse kasutuskorra alusel nende kohal olevad pööninguosad, katuseaknaid. Sisehoovi poole jääva kahe korteri kohale lubati projekteerimistingimustes ka vintskapid ehitada.

Minu küsimus on järgmine - kas selleks, et vahetada katusekatte materjal, paigaldada katuseaknad ja vintskapid, on vajalik kõigi korteriomanike nõusolek? Kas piisab enamus korteriomanike nõusolekust? Kas korteriomanike nõusolekut on vaja allkirjade näol katuse ehitusprojektile ja/või ka muudele dokumentidele? Nimelt nõustuvat üks I korruse korteriomanik ehitusprojektiga vaid siis, kui I korruse korteritele antakse kõik keldriboksid. Samas on kogu pööningu- ja keldriosa notariaalse kasutuskorra alusel ära jagatud juba 2011 aastal. Selle kasutuskorra kokkuleppe järgi kuulub igale korterile üks keldriboks ning iga II korruse korterile kuulub selle korteri kohale jääv pööninguosa.

Tänan vastuse eest,
ühistu juhatuse liige

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanike pädevust, kaasomandiga seotud küsimusi otsustuskorras lahendada, piiritleb korteriomandiseaduse paragrahv 4 lõikes 4 sätestatud korterelamu projekt.
Juhul, kui korteriomanikud arutavad projektijärgse korterelamu osa korrashoiuga seotud küsimust, siis piisab otsusest, ning juhul, kui korteriomanikud kavandavad töid, millega kaasneb olemasoleva projekti muudatus, siis on selleks vajalik korteriomanike kokkulepe. Erandina lubavad korteriomandiseaduse § 15 lõige 6 punkt 6 ja korteriühistuseaduse §15¹ lõige 2 projekti muudatusega seotud küsimusi otsustukorras lahendada siis, kui tegu on nn. mõistlike tavakommunikatsioonide rajamisega või parandatakse selle läbi korterelamu heakorra taset.
Konkreetselt Teie näite puhul olen seisukohal, et katusekatte vahetuseks piisab korteriomanike otsusest ning katuseakende rajamiseks ja vintskappide rajamiseks on vajalik sõlmida kokkulepe.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister