Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korterisisene veemõõtja on kaasomandi või reaalosana käsitletav?24.01.2013

Kas korterisisene veemõõtja on kaasomandi või reaalosana käsitletav? Kui jah, siis millele (§) tuginedes? Kui veemõõtja paigaldab korteriühistu liikmete ehk korteriomanike ühise raha eest, siis kas veemõõtja muutub seejärel automaatselt kaasomandiks? Kas ja mis tingimustel saavad korteriomanikud hääletada korterisisese veemõõtja kaasomandisse?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kaasomandi ulatuse määramisel omab otsustavat tähendust korteriomandiseaduse paragrahv 4 lõikes 4 sätestatud korterelamu projekt. Juhul, kui veemõõtjad kuuluvad eelnimetatud projekti koosseisu, siis on nende näol tegu kaasomandi esemega, vastasel korral mitte.
Korteriühistu kulul paigaldatud veemõõtjate kaasomandi eseme osaks muutumisele leidub nii poolt- kui vastuargumente. Isiklikult kaldun pigem teise variandi kasuks otsustama, kuna nii olemuslikult kui õiguslikult ei ole veemõõtja olemasolu kaasomandi eseme valitsemisel oluline.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ