Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas seaduslikult nõuda arendajalt, et ta maksaks ise oma tühjade korterite kütte eest?25.01.2013

Tere!
Elame 11 korteriga elamu-ärihoones, millest valmis ja ehitisregistris on vaid elamu osa (7 korterit). Ärihoone (3 korterit) on kasutusõiguseta (pole ehitisregistris) kuid seal on kasutuses üks korter, milles elatakse sees. Maja arendaja haldab arveid ja temale kuulub kahe maja peale kokku 5 korterit. Ta elab ka ise samas majas. Küsimus on küttearvete jaotamises. Oleme teinud korterühisuse. Probleem on ilmnenud küttearvete jaotamisega, millest ilmneb, et arendaja ei maksa ärihoones tühjalt olevate omandite eest ega jaga küttekulusid sealsetele pindadele, vaid küttekulud ja arved jaotuvad 8 korteri vahel. Meie teised korteriomanikud sellega nõus ei ole. Arendaja aga ei ole nõus maksma, kuigi ärihoones on plusskraadid ja toimub selge kütmine kasutusel oleva ühe korteri kaudu ja seinu läbivate torude kaudu. Mil moel on võimalik seaduslikult põhjendada, et korterite omanikuna on tal kohustus maksta ise oma kulusid tühjade korterite küttekulude eest ning mitte jaotada seda naabrite kanda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
säte, mis kohustab korteriomanikku tasuma küttekulude eest vastavalt oma omandi suurusele (sõltumata sellest, kas see on kasutusloaga) on korteriomandiseaduse § 13.

Teie kirjeldatud kujul on arendaja sisuliselt ühisuse valitseja rollis ning seda, kas tal lubatakse selles rollis ka edasi tegutseda, sõltub korteriomanike enda otsusest - soovi korral võivad nad valida endale ka uue valitseja.
Oluline on märkida, et korteriomandiseaduse § 19 lg 1 kohaselt on igal korteriomanikul talle kuuluvate korteriomandite arvust sõltumata üks hääl. Seega ei ole võimalik arendajal uue valitseja valimist takistada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ