Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu üldkoosoleku otsusega võib fassaadi renoveerimise käigus rõdud kinni ehitada?28.01.2013

Tere,

Loodan, et saan Teilt abi. Nimelt on korteriühistu üldkoosolekul vastu võetud otsus kortermaja täielikuks renoveerimiseks (soojustus, torustik jne). Olen mõttega täielikult päri ja pooldan. Mure tuleb aga sellest, et majas on pooltel lodžad ja pooltel mitte (osadel kinni ehitatud ja osadel mitte). Ehk siis minu mõistes rõdu. Kuna soetasin endale kindla eesmärgiga rõduga korteri, siis tahan, et lodža jääks. KÜ aga kirjutab, et lodžad ehitatakse kinni. Kusjuures veel 3 klaasiga plastikaknaga. Minul aga on kõik aknad väga kallid puidust pakett-aknad. Kas KÜ-l on õigus minu lodža kinni ehitada kui ma selleks nõusolekut ei anna ning kas nad saavad siis korteri üldmulje sellega ära rikkuda, et kõik aknad on korteril ees väga korralikud aga lodžale pannakse ette plastikaken. Seda ka veel 3 klaasiga, kuigi kõik ülejäänud aknad on 2 klaasiga. Olen rõdu endale täielikult välja ehitanud (põrandad/seinad, kuid peale kinniehitamist oleks tegu laias laastus sahvriga, millega mul pole midagi peale hakata. Ühtlasi vaataksin ma köögist läbi kahe klaasi õue - praegune aken ning uus rõdule ette paigaldatav aken. Millised õigused on minul seda asja mõjutada?

Suured tänud Teile ette!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, hoone välisilme muutmiseks ja rõdude kinniehitamiseks on vajalik sõlmida korteriomanike kokkulepe.
Olukorrale, kus Teie majas tegutsev korteriühistu kavandab ilma korteriomanike kokkulepet omamata ebaseaduslikke ehitustöid, on Teil võimalik reageerida kahel moel:
1. taotleda kohtult korteriühistu otsuste tühisuse tunnistamist;
2. keelduda ebaseaduslike ehitustööde eest nõutavate maksete tasumisest.
Ise soovitan esimest varianti, sest see on seotud väiksemate kuludega ning ka ilmselt vähem närvesööv, kuna korteriühistu ei ole jõudnud kohustuste võtmisega end "nurka mängida".

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ