Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas valitseda korterelamut, kui samal kinnistul on ka teine maja, mis on büroopindadena välja üüritud?31.01.2013

Maja (5 korteriomandit), milles ka mina korterit oman, jagab kinnistut teise kortermajaga (formaalselt on terve maja 1 korteriomand, kuid tegelikult büroopindadena välja üüritud). Ühist kinnistut puudutav on meil reguleeritud notariaalse kasutuskorraga.
Aastat 6 tagasi moodustasime 5 korteriga maja haldamiseks korteriühistu ja toimetasime rahulikult 2012. aasta lõpuni. Siis selgus juhatuse liikmete vahetamise käigus, et Linnakohus peab meie ühistu tegevust ebaseaduslikuks, kuna ühistut saab moodustada vaid kõikide kinnistul asuvate korteriomandite haldamiseks.

Hetkeseisuga oleme võtnud suuna ühistu likvideerimisele, kuna korterelamul ja faktiliselt büroohoonena tegutseval majal pole mõeldav tegutseda ühise korteriühistu egiidi all.

Minu küsimus on aga järgmine. Kui me korteriühistu likvideerimise järel soovime jätkata maja haldamist ühisusena, kuivõrd võib meie tegevust taaskord mõjutada teise maja olemasolu kinnistul? Või saame me ühisusena rahulikult toimetada, ilma, et peaksime oma maja haldamisse sundkorras kaasama teise maja omaniku?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna korteriomanikud saavad kaasomandi eset valitseda üksnes ühiselt (vt korteriomandiseaduse paragrahv 15 lg 1), siis puudub korteriomanikel õigus osasid korteriomanikke kaasomandi eseme valitsemisprotsessist kõrvale jätta. See põhimõte kehtib nii korteriühistu kui ühisuse kaudu tegutsedes.
Seega ei muutu korteriühistu likvideerimisega Teie jaoks sisuliselt midagi - samal kinnisasjal asuva naabermaja korteriomanikega tuleb Teil jätkuvalt ka edaspidi arvestada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ