Korteriomandiõigus


Küsimus: Mitu häält on korteriühisuses inimesel, kellel on korter ja kellele kuuluval osaühingul on ka korter?31.01.2013

Olen saanud aru nii, et korteriomanikul on 1 hääl sõltumata omatavate korteriomandite arvust. Ja kui korter on abikaasade ühisomand, siis teostavad nad hääletamist ühiselt ehk neil on samuti 1 hääl. Kuidas on siis, kui korteriühisuses on kujunenud niisugune olukord, et üks korteriomand kuulub juriidilisele isikule ehk firmale? Samas on selle firma omanikul ka eraisikuna kõnesolevas korteriühisuses korteriomandeid. Kas nüüd on sellel samal korteriomanikul, kes on kahes erinevas staatuses, kaks häält? Minu hinnangul võimaldab see ühele isikule korteriühisuses liigse mõjuvõimu, mida saab teiste korteriomanike suhtes kuritarvitada.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna korteriomanikud on antud näite puhul erinevad isikud, siis nende suhtes korteriomandiseaduse paragrahvis 19 lõikes 1 esimeses lauses toodud piirang ei kehti.
Mis puutub üleliigsesse mõjuvõimu, siis volituste võtmise kaudu ei saa sellist probleemi ühisuses ja korteriühistus välistada nii ehk naa. Samas tuleb silmas pidada, et korteriomanike üldkoosoleku otsustuspädevus on suhteliselt piiratud (vt korteriomandiseaduse paragrahv 15 lg 6), mistõttu ei saa selline olukord minu hinnangul teistele korteriomanikele kahju tekitada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ