Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas võib osa üldkütte kuludest tasumata jätta, kui selle arvestamine on ebaselge?05.02.2013

Tere. Kortermaja üldkasutatavate ruumide radiaatorid on talviti külmad. Nende ruumide kütmine toimub kaudselt - läbi külgnevate korterite seinte ja uste, mille tõttu langeb eluruumide temperatuur alla normi, mis nõuab lisakütmist elektriga. Kui korteriühistu juhatus teeb üldkoosolekul ettepaneku vähendada küttekulu mitteeluruumide arvel, hääletab enamus lihtsameelselt selle eest. Samas nõuab korteriühistu regulaarset tasumist üldkütte eest, mis tegelikult ei toimi mõistlikul viisil. Üldkütte kulude päritolu kohta keeldub juhatus selgitusi andmast. Tundub, et üldkütte kulud on seotud suure alkoholikauplusega, mis rendib kortermajas ruumi elanike loata. Kas korteriomanikel on sel juhul õigus mitte tasuda puuduliku ja ebaselge kütteteenuse eest või tasuda osaliselt - mis määral? Tänud.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alustaks sellest, et korteriühistu üldkoosolek ei saa otsustada kas üldruume kütta või mitte kütta, vaid sellega peavad nõus olema kõik korteriomanikud. Mis puutub küttekulude jagamisse, siis need jaotuvad korteriomanike vahel lähtuvalt korteriomandite suurusest mitte tegelikust kasutusest ning seda sõltumata sellest, kas mõni isik kasutab üldkasutuses olevaid ruume kitsalt isiklikes huvides.
Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ