Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui vana korteriomaniku kommunaalvõlad on kohtus, kas uus omanik ei pea siis vanu võlgu maksma?08.02.2013

Võlgnik on KÜ-le võlgu ümmarguselt 4000 € (hooldus, küte, vesi, prügi). KÜ on võlad jooksvalt saatnud kohtusse kiirmenetluse korras ja need on ka kohtu poolt aktsepteeritud. Kohus tegi võlgnikule makseettepanekud, mis on kätte toimetatud võlglasele.
Võlglane on kinnitanud oma võlad aga tasunud ei ole. KÜ ei ole võlgasid kohtutäiturile edastanud. Võlglane on ka teistele võlgu ja teised on andnud tema võlad edasi kohtutäiturile.
Kohtutäitur müüs võlglase korteri enampakkumise korras ja korteri ostis ära isik, kellele võlglane oli võlgu (selle tehinguga sai ta ainult pool oma võlast tagasi). Võlga ei ole me sellepärast edasi saatnud kohtutäiturile, et arusaam oli selline, uus omanik saab võlad omale.
Aga kui ma uuele omanikule võlad edastasin, siis vastas ta, et kuna võlad on edasi antud kohtusse, siis tema maksma ei pea!
Nii palju veel, et uus omanik oli võlgadest KÜ ees teadlik. Kuidas edasi toimetada ja kas üldse on lootust seda võlga kätte saada?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, asjaolu, et korteri võlgnevus on eelmise korteriomaniku käest kohtu poolt välja mõistetud ei takista mitte ühelgi juhul selle summa väljenõudmist ka uuelt korteriomanikult.
Teie poolt tõstatatud probleemile sarnases kaasuses on olemas ka Riigikohtu lahend 3-2-1-48-11, mis eeltoodud seisukohta kinnitab.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ