Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas pärimisega korteri omanikuks saanu peab maksma korteriühistu ühekordse liikmemaksu?10.02.2013

Olen pärandi vastuvõtnud pärija. Seaduse järgi peaks pärandajale kuuluma korteriühistu liikme õigused ja kohustused, aga nüüd küsib korteriühistu minu kui uue omaniku (liikme) käest ühekordset liikmemaksu, mille eelmine omanik (minu isa) on selle juba kunagi tasunud. Kas neil on selline õigus mingi seaduse paragrahvi järgi? Nad küll väidavad, et pärimise korral on see summa väiksem, kui päris uuel liikmel. Võlad ühistule puuduvad. Tänan!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu osamaksu tasumise nõude esitamine igakordse uue korteriomaniku vastu on ebaseaduslik, kuna korteriühistuseaduse paragrahv 5 primm kohaselt lähevad uuele korteriomanikule üle kõik eelmise korteriomaniku õigused ja kohustused. Seega ei ole osamaksu tasumise kohustus seotud mitte isikuga, nagu Teie korteriühistu ilmselt ekslikult arvab, vaid korteriomandiga ning selle kohustuse täitmist ei saa (korteriomandilt) kaks korda nõuda.
Osamaksu tasumise nõude esitamisel uue korteriomaniku vastu on ainsaks erandiks olukord, kus eelmine korteriomanik on jätnud osamaksu tasumata (vt korteriühistuseaduse paragrahv 7 lg 3).

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ