Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui korterid on erineva kõrgusega, kas siis küttekulude arvestamisel peaks seda arvesse võtma?15.02.2013

Tere,
Teatavasti jaotatakse küttekulud korterite vahel vastavalt korteri pinnale. Kuid, kui korterite kõrgused ei ole võrdsed, on keskmisest palju kõrgemaid ja madalamaid kortereid, kas sellisel juhul jaotatakse küttekulud arvestades ruumide kubatuuri?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ruumi kubatuuri saab küttearvete jagamisel arvesse võtta vaid juhul kui korteriomanikud selles kokku lepivad (vt korteriomandiseaduse paragrahv 13 lg 1 viimane lause).
Põhjus, miks korteri kubatuur ei ole ruutmeetripõhisest arvestusest parem, seisneb selles, et küttekulu näol ei ole tegu nö. korteriomanike isikliku tarbimisteenusega vaid kaasomandi eseme säilitamiseks vajaliku kuluga, viimasel juhul ei ole aga oluline millises maja osas seda rohkem kulub. Seega kehtib siin sama printsiip, mis näiteks katuse remondi puhul - kuigi esimese korruse omanikule lekkiv katus probleemi ei valmista, peab ta selle remondi eest siiski maksma kuna tegu on tema kaasomandi eseme osaga.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ