Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida peaks tegema, et korteriühistus saaks vee eest tasuda veemõõtja näitude, mitte inimeste arvu järgi?16.02.2013

Meie KÜ olevat kunagi algusaegadel ca 15 a tagasi otsustanud üldkoosolekul, et vee eest tasutakse korteris elavate inimeste arvu alusel ja kui pannakse veemõõtjad, siis panevad kõik. Meie sel ajal siin KÜ-s ei elanud. Veemõõtja alusel on meie tegelik veekulu 6-7 m3 kuus, kuid elanike arvu alusel määratakse meile 15-17 m3. Hetkel 2 korterit maksavad veemõõtja alusel, sest neil oli see enne koosoleku otsust. Mõistagi sooviksime meiegi tasuda veemõõtja näidu alusel. Kas KÜ saab meil seda keelata?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu poolt ostetud ja osutatud teenuste, sh veekulu jagamise korda reguleerib korteriühistuseaduse (KÜS) § 15 primm lõige 1, mille kohaselt jagunevad kulud korteriomandite vahel lähtudes korteriomandite suurusest.
Alternatiivne võimalus kulude jagamiseks KÜS § 15 primm lõikest 1 erinevalt on sätestada kulude jagamise kord korteriühistu põhikirjas (vt KÜS § 4 lg 2).

Teie olukorras tuleks seega esmalt kontrollida, kas veekulu jagamine inimeste arvu järgi on põhikirjas sõnaselgelt sätestatud. Juhul, kui see nii ei ole, siis puudub korteriühistul ka õigus vett inimeste arvust lähtudes jagada.

Igal juhul on aga oluline märkida, et Teie kirjeldatud kulude jagamise "segasüsteem", kus ühed korteriomanikud maksavad tarbitud vee eest vastavalt veemõõtjatele ja teised vastavalt elanike arvule, on õigusvastane ning vastuolus korteriomanike võrdse kohtlemise printsiibiga.

Tervitades,
Andry Krass
Õigusteaduse magister
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ