Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on õige kortermaja küttekulu jaotamine põhimõttel 70% individuaal-mõõturite ja 30% üldise näidu alusel?18.02.2013

Tehti siis korrusmajale suurte rahade ja laenudega remont, soojustati seinad ja vahetati küttesüsteem välja. Kõigil on individuaal-mõõturid.
Detsembris oli arve umbes 70 eurot, mis tundus mulle palju. Keerasin siis kõikides tubades kraanid miinimumi peale, et raha kokku hoida ja elasin kuu aega päris külmas korteris.
Nüüd siis tuli uus arve, mis oli kõigest 2 eurot väiksem. Küttekulud jaotatakse 70% individuaal mõõturid ja 30% üldise näidu põhjal.
Siinkohal mainiks, et minu korter asub esimesel korrusel ja kõige äärmine, ehk siis minu korter külgneb välisseinaga.
Võrdlesin kõigi kolmetoaliste küttekulusi ja minu oma oli suuruselt kolmandal kohal, eeldan, et teistel ei olnud küte niivõrd maha keeratud nagu minul, seega võib arvata, et mina maksan majas kõige rohkem.
Ühel korteril oli arve lausa 20 eurot. Hiljuti lehest lugesin, et küttekulud tuleks jaotada 80% üldkulust ja 20% induviduaal mõõturite järgi, oli vist mingi insener, kes sõna võttis.
Mis võimalused on minul korteriühistule selgeks teha, et hetkel kasutuses olev süsteem ei ole õiglane ja seda tuleks muuta.
Korteriühistute liit, kohus või on ainuke võimalus loota elanike mõistvale suhtumisele?
Kui korteri välisseina soojendada (seest poolt, väljast on juba tehtud), kas seda arvet saab KÜ-le esitada?
Või kui soovin keldri lage oma korteri alt soojustada, kas seda arvet saab KÜ-le esitada?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, majandamiskulude jagamisel kehtib üldreegel, mille kohaselt tuleb kulud jagada korterite vahel lähtudes korterite suurusest ning muul moel, näiteks individuaalsete soojusenergiamõõturite alusel, kulude jagamiseks peab olema kõikide korteriomanike nõusolek. Eelnimetatud põhimõte on sätestatud korteriomandiseaduse § 13 lõikes 1 ning korteriühistuseaduse § 15 primm lõikes 1.
Tulenevalt eeltoodust sõltub see, kas Te maksate korteriühistule soojusenergia eest korteris asuva soojamõõturi alusel üksnes Teie enda tahtest. Juhul, kui Te avaldate soovi saada arveid, mis lähtuvad korteri suurusest lähtuvast arvestusest, siis on korteriühistu kohustatud sellele soovile alluma. Samuti peab korteriühistu tagama korteris sihtotstarbele vastava sisekliima olemasolu.
Omal käel kortermaja soojustamine ei ole lubatud.

Tervitades,
Andry Krass, M.A.L.
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ