Korteriomandiõigus


Küsimus: Millised dokumendid peaks enne katuse remonti vormistama korteriomanikuga, kes ei saa hetkel remondi eest maksta?18.02.2013

Tere!
Meil on 4 korteriga maja ja meil ei ole korteriühistut. Meie maja on 55 aastat vana ja nii vana on ka eterniitkatus sellel. Ühes korteris tuleb vesi läbi juba mitu aastat, mõned talad on mädanenud, eterniiti on korduvalt lapitud, tuulekastid on ainult aimatavad. Korstnapühkijad keelduvad katusele minemast, kuna kardavad sellest läbi kukkuda. Oleme võtnud 3 pakkumist uue katuse tegemiseks. Kuid üks omanik väidab, et tal ei ole selleks raha.
Kuidas me peaksime edasi käituma, et saaksime tagasi oma raha, mis me tema eest maksma oleme sunnitud? Millised paberid on vajalik vormistada, et hiljem kohtus vähem sekeldusi oleks.
Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, sammud, mida peaksite astuma on järgmised:
1. kutsuge kokku ja viige läbi korteriomanike üldkoosolek. Korteriomanike üldkoosoleku kokkukutsumist ja protokollimist reguleerib korteriomandiseaduse paragrahv 18. Juhul, kui Teie majal ei ole valitsejat valitud, siis piisab, kui koosoleku kutse allkirjastab üks korteriomanikest.
2. langetage koosolekul katuse renoveerimisel otsus ning valige välja lepingupartner. Otsuse vastuvõtmise korda reguleerib korteriomandiseaduse paragrahv 19.
3. otsustage kuidas (mis aja jooksul, kelle arvele) kogutakse kokku katuse remondiks vajalik raha.
4. otsustage, kes sõlmib korteriomanike nimel lepingu. Lepingu sõlmimisel märkige ära, et isik, keda volitatakse lepingu sõlmima, esindab kõiki nelja korteriomanikku.
5. Juhul, kui üks korteriomanik ei maksa oma osa katuse renoveerimiskuludest, siis on nõude esitamise aluseks üldkoosoleku protokoll ning säte, millele kohtus tugineda korteriomandiseaduse paragrahv 13 lg 2.

Tervitades,
Andry Krass