Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas võin jätta tasumata kui ühistu poolt esitatud arvel on teenus, mida ma pole kasutanud?26.02.2013

Tekkis olukord, kus ühistu juhatus tellis küttesüsteemide eksperdi minu (korteriomanik) korterisse ekspertiisi läbi viima ning teavitus selle kohta toimus e-posti teel 1 päev enne ekspertiisi toimumist, millele kohe ka vastasin, et kahjuks pole võimalik sellel ajal kodus olla ning küsisin eksperdi andmeid, et uus aeg kokku leppida. Sellele kirjale jäeti vastamata. Nüüd on minu kommunaalteenuste arvele lisatud kirje "Muud kulud" mille selgituseks telefoni teel öeldi: "eksperdi tasu keda ma sisse ei lasknud". Soov on ülejäänud kommunaalteenuste eest arve ära maksta, aga kardan, et osaliselt tasutud arve võrdub tasumata arvega ja minust tehakse võlgnik ning hakatakse ka intresse küsima võla eest. Ühistu uut arvet teha ei kavatse. Kuidas juhatust sundida mulle uut arvet või kinnituskirja tegema, et võlga ei teki kui tasun arve ilma selle "Muud kulud" reata?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, summad, mille maksmiseks puudub alus, võib rahulikult maksmata jätta. Küsimusele, kuidas sundida korteriühistut (vabatahtlikult) oma põhjendamata nõudest loobuma, on juba keerulisem vastata. Annaksin lihtsalt nõu korteriühistut mitte karta ning oma õiguste eest lõpuni seista, ka siis kui korteriühistu tasumata summat võlana välja paista laseb.

Tervitades,
Andry Krass, M.A.L.