Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas parkimiskorra kehtestamiseks kortermaja parklas on vaja kõigi kaasaomanike nõusolekut?02.10.2013

KÜ juhatus on võtnud vastu otsuse kehtestada kinnisasja territooriumil parkimise tingimused ja on sõlminud lepingu AS Ühisteenustega, kes teostab kontrolli parkimise üle. KÜ ei keela parkida majaelanikel, kuid vaatamata sellele on saanud maja elanikud leppetrahve. KÜ otsuse eesmärgiks on keelata parkimist kõrvalistele isikutele. Minu hinnangul on KÜ ületanud oma pädevuse piire (korra kehtestamiseks oleks vaja kõigi kaasaomanike nõusolekut).
KÜ on enda arvates käitunud kooskõlas seadusega ja lähtub põhikirjast. Põhikirja järgi on: ühistu liige kohustatud kinni pidama juhatuse poolt kehtestatud elamu ja selle juurde kuuluva maatüki mõtteliste osade kasutamiskorrast.
Palun Teie õiguslikku arvamust. Minu hinnangul on põhikirja punkt ka vastuolus õigusega.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, vastab tõele, et kasutuskorra ja/või selle muutmise kokkuleppimine on korteriomanike pädevuses. Kui korteriühistu põhikirjaga on kasutuskorra määramise õigus antud korteriühistu juhatusele, siis on selline põhikirja punkt tühine kuna rikub põhiseaduse paragrahvis 32 sätestatud igaühe õigust enda omandit vabalt vallata, kasutada ja käsutada.
Eeltoodust tulenevalt on tühised ka maja elanikele tehtud parkimistrahvid.

Tervitades,
Andry Krass, M.A.L.
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ