Lepinguõigus


Küsimus: Kas apellatsioonikaebusesse saan lisada minu vastunõuded hageja vastu, mida ma senini vastuhagina ei esitanud?22.04.2014

Kostjana üllatuslikult kaotasin hagejale esimese astme kohtus (tsiviilasi, võlaõigus, üürileping). Vastuhagi ma ei esitanud, lootes hageja mõistusele tuleku ja kohtuniku õigluse peale. Kas saan apellatsioonikaebusesse lisada nüüd minu vastunõuded hageja vastu, mis küll lepingust tulenevad, kuid mida ma senini vastuhagina ei esitanud?
Vastunõuetega kaasnevad asjaolud on minu vastuses hagiavaldusele ja tõendites detailselt kajastatud, kuid need ei olnud hageja algatatud kohtuasja sisuks ning kohtunik otsustas neile tähelepanu mitte pöörata. Teiste sõnadega, soovin, et teise astme kohus võtaks kõik asjaolud arvesse ning tühistaks praegust otsust ja samas ka rahuldaks minu vastunõudeid.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Apellatsiooni menetluses kontrollitakse esimese astme kohtuotsuse seaduslikkust, st. et vaadatakse, kas esimese astme kohus on asjaolud õigesti tuvastanud ja õigesti seadust kohaldanud.
Tsiviilkohtumenetlus toimub aga poolte esitatud asjaolu raames. Kumbki pool määrab ise, mida ta soovib esitada kohtule ja mida mitte. Seetõttu ei saa te teises astmes väita, et esimese astme kohus on asjaolud valesti tuvastanud, kui te ise ei esitanudki neid asjaolusid kohtule hindamiseks. Selleks, et kohus saaks teie vastunõuded rahuldada, peaksite ilmselt vastuhagi esitama.