Lepinguõigus


Küsimus: Kas operaator võib mulle saata kallimaid, 4G paketi arveid, kuigi ma pole veel lepingule alla kirjutanud?23.04.2014

Tere
Olen välismaal elav eestlane ja tavaliselt Eestis ainult suviti maal või jõulude ajal linnas. Olen 3G internetipaketi kasutaja. 2013.a. dets. sain tel. kõne, kus telefonimüüja pakkus aastalõpu kampaania 4G uut ja kallimat internetipaketti. Lepingu sõlmimiseks pidin enne äralendu minema müügipunkti. Seal selgus, et kuna mul pole keset talve võimalust mobiilset internetipulka suvemajas katsetada (juurdepääs lume tõttu raske), siis lükkub edasi lepingu sõlmimine kuni järgmise korrani. Teenindaja aga vahetas välja kiibi vanas mobiilipulgas uue kiibi vastu. Miks see nii tehti, ma ei tea. Uut mobiilipulka mul ei ole. Lepingule ma seekord alla ei kirjutanud. Otsustasin oodata kuni soojemal ajal saan viletsa leviga suvemajas katsetada mobiilipulka. Teenindaja oli nõus, märge selle kohta peaks arvutis olema kirjas. Kiipi ma tagasi pole andnud, seda pole keegi nõudnud.
1. Kas operaator võib minule saata kallimaid, 4G paketi arveid, kuigi ma pole veel lepingule alla kirjutanud?
2. Kui ma peale mobiilipulga katsetamist maal positiivselt 4G kasuks otsustan, siis kas peaksid kehtima samad tingimused kui telefonimüügikampaania ajalgi ehk siis mobiilipulk oleks tasuta?
Tänan

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui te pole lepingule alla kirjutanud, siis võiks arvata, et te pole ka lepingut sõlminud. Järelikult ei saa teile ka selle lepingu alusel mingeid arveid väljastada - arveid võib tehniliselt väljastada, kuid nende tasumise kohtust teil ei ole.
Vastuseks teisele küsimusele - kui te ei ole lepingut sõlminud, siis pool aastat hiljem lepingut sõlmima minnes saate ikka küsida neid tingimusi, mis sellel hetkel kehtivad. Pool aastat varem tehtud lepingu sõlmimise ettepanekust (mis võis sisaldada soodsamaid tingimusi) te ju keeldusite.