Lepinguõigus


Küsimus: Kas korteri eest kuumaksetega maksmise saab omavahelise lepinguga vormistada või peaks selle notaris tegema?29.06.2014

Plaan on osta järelmaksuga korter, korteri hind oleks 2800 eurot, seega 156 eurot kuus. Omanik on nõus selle hinnaga müüma 18-kuulise lepinguga. Mind huvitaks, et palju selline lepingu sõlmimine, kinnitamine või vormistamine maksma läheks koos lõivude ja kõikide maksudega. Järelmaks oleks omavaheline mitte panga kaudu. Kas see leping koostatakse notari poolt või saab ka enda poolt lepingu koostada. Leping oleks selline, et korter vormistatakse alles peale viimase järelmaksu osamakse tasumist ostja nimele.
Lugupidamisega

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Antud juhul soovitaks sõlmida korteri ostu-müügilepingu notaris sellise tingimusega, nagu ise kirjutate - et siis müügihind tasutakse 18 kuu jooksul ja korteri omand antakse üle (asjaõiguslepingu sõlmimisega) peale müügihinna täielikku tasumist. Kuid kindlasti tuleks kanda kinnistusraamatusse märge, et on sõlmitud selline leping, vastasel juhul ei takista miski senisel korteriomanikul seda uuesti maha müümast. Tehingu sõlmimise tasud peaksid jääma 50 euro piiresse.