Lepinguõigus


Küsimus: Kas korteri müümisel müüja notariaalse volikirjaga esindaja peab omanikule raha tasuma volikirja või müügilepingu alusel?03.07.2014

Tere
Soov on lasta tühistada tehingut TsÜS §131 alustel mille esindaja tegi esindatava nimel, kuid sellega seonduvalt on tekkinud küsimused:
1) Esindaja müüs korteriomandi notariaalse volikirja alusel, sõlmiti korteriomandi müügileping ja asjaõigusleping notaris, sama isik oli ka ostja.
Müügilepingus on märgitud selline klausel: Müüja müüb ja Ostja ostab lepingu eseme hinnaga XXXXX eurot, milline summa on Müüjale tasutud sularahas enne käesoleva lepingu sõlmimist ja millise summa saamist tõendab Müüja oma allkirjaga käesoleval lepingul.
Kas see tähendab, et esindaja kes müügilepingule alla kirjutas mõlemapoolselt kinnitas enda allkirjaga, et müüjale ehk korteri omanikule on müügilepingu summa tasutud ja kui esindaja seda kinnitas, siis kas see on piisav alus tehingu tühistamist nõuda, kuna summa ei olnud tasutud enne lepingu sõlmimist?
2) Korteriomandi müügiks tehti notariaalne volikiri kus on märgitud, et on kehtiv kuni ülesande täitmiseni see sisaldab muuhulgas järgmist teksti: ....vastu võtma rahasummasid ja käsutama notariaalkontole hoiustatud rahasummasid - kui tehing tehti notaris 16.01, siis kas esindaja sellise volikirja alusel pidi olema raha üleandnud müüjale, mida ta müügilepingus kinnitas või võis esindaja ka selle raha hoiustada enda käes peale müügitehingu sõlmimist ja kui esindaja varjas tehingu toimumise täpset aega tasudes summa mitmeid kuid hiljem, siis kas need on piisavad põhjused nõuda tehingu tühistamist?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Ainult sellepärast, et te saite raha hiljem kätte, ei ole teil õigust müügitehingut tühistada. Volitus sisaldab õigust esindatava nimel raha vastu võtta. See tähendab, et ta võiski raha enda kätte võtta, ei pidanud kohe seda kuhugi hoiustama või üle andma. Müüja osales müügilepingus oma esindaja kaudu - raha temale andmine tähendabki raha müüjale andmist. Kui te poleks raha üldse saanud, kuid esindaja oleks seda seal siiski ebaõigesti kinnitanud, siis võiks ehk tühistamine teatud tingimustel kõne alla tulla. Praegu paistab probleem olevat volituse aluseks olevates kokkulepetes. Küsimusest ei selgu, kui kaua esindaja raha kinni hoidis ega ka see, mis oli volituse aluseks oleva kokkuleppe sisu - eelkõige, millise aja jooksul pidi esindaja esindatavale raha üle andma.