Lepinguõigus


Küsimus: Kas pank saab dikteerida, et endise elukaaslase asemel ei saa hakata kaaslaenajaks minu õde?13.08.2014

Võtsin koos endise elukaaslasega 2 aastat tagasi pangalaenu maja soetamiseks, mõlemad oleme laenusaajad ja kaasomand 50:50. Nüüdseks elame lahus ning omavahelisel kokkuleppel jääb maja minule. Probleem seisneb selles, et soovin siis endise elukaaslase asemele uueks laenusaajaks oma õde, aga pank ei ole sellega nõus. Ainult sel juhul saan laenusaajat vahetada, kui selleks on uus elukaaslane. Kas on reaalne, et pank selliseid tingimusi esitab. Sel juhul võin ju ükskõik, millise inimese "tanki" panna.
Või on veel mingi variant, et sõlmime endise elukaaslasega omavahelise kirjaliku kokkuleppe, et ta ei hakka aastate pärast, kui maja valmis ehitatud, midagi minu käest nõudma.
Kuidas peaksin edasi toimima?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Pank valib ise, kellega ta lepingu sõlmib. Kui teie õde mingil põhjusel ei kvalifitseeru laenu saajaks, siis pank ei pea temaga lepingut sõlmima. Endise elukaaslasega sellise kokkuleppe sõlmimine võib mõistlik mõte olla, kuid kaasomand jaguneb vastavalt omandi osa suurusele. See tähendab, et tal on õigus saada teie majast või selle väärtusest 50%. Temale makstavast hüvitisest võidakse maha arvata teie poolt tehtud otsesed kulud.
Üldiselt on nii, et kinnistu jagamisel ja jagunemisel leping pangaga ei puutu niivõrd asjasse - s.t kas olete kaastaotlejad või kes maksab tagasi ja kes mitte. Oluline on see, kui suur on kaasomandi osa. Kui maja on ehitusjärgus ja teie jätkate ehitust üksinda, siis oleks mõttekas kas kaasomand lõpetada või sõlmida jagamise kokkulepe, mis nende asjaoludega arvestaks ja oleks ka järgmistele omanikele siduv.