Lepinguõigus


Küsimus: Kui müüja ei pidanud kinni kokkuleppest ja viis majast väärtusliku mööbli, kas siis võin nõuda kogu mööblikraami ära koristamist?21.08.2014

Tere.
Ostsin omale maja, sõlmisime notaris ostu-müügi lepingu. Vana omanikuga jäi kokkulepe, et majja jääb paar mööblieset. Läksime hiljem kohapeale akti vormistama ja siis selgus tõsiasi, et kõik mööbel oli ära viidud. Omanik ütles, et te ostsite kinnisvara mitte mööblit. Selle peale keeldusin üleandmis-vastuvõtmis aktile alla kirjutamast enne kui mööbel on tagasi toodud. Vabandati ette-taha ja viidati ostu-müügi lepingule, et seda ei ole lepingus kirjas. Kahjuks usaldasin omanikke liiga palju. Peale väärtuslikuma mööbli äraviimist, jätsid maha hoonetesse vana pehmet mööblit ja muid kappe ja toole. Vana mööbliga mul midagi teha ei ole ja see ei peaks kuuluma mulle. Küsimus siis selline, et kas mul on õigust nõuda siis juba kogu mööbli ära viimist või ei?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kas müüjal oli kohustus ruumid vallasasjadest tühjaks viia, kui ei olnud, siis mida ta võis sinna jätta ja mida pidi jätma... Ilma lepinguga tutvumata ei saa küsimusele vastata.