Lepinguõigus


Küsimus: Kas inkassol on õigus kuu aja eest nõuda summat, kus 15 eurose võlgnevuse kohta on nende tasu üle 30 euro?07.09.2014

Tere,
29. juuli 2014 tekkis osta.ee keskonnas võlgnevus (teenustasu arved) summas 14,86 eurot. Olin vahepeal kodumaalt eemal ja seda meili ei lugenud. Nüüd avades meilid eelmine nädal, leidsin 2 lugemata kirja inkassolt. Osta.ee oli 19.08 edastanud esimesed arved inkassosse. Kõik olid automaatkirjad, millest üks oli eesti ja teine vene keelne. Kirja sisu: a`la teil on osta.ee keskonnas tekkinud võlgnevus PALUN tasuda KOHE! Summadele ei viidatud.
4. august 2014 tuli esimene kiri kus inkasso kirjutas võlgnevuse summa ja see oli 48,06 eurot ehk siis 33,20 eurot rohkem.
Minu küsimus:
Kas inkassol on õigus kuu aja eest nõuda summat, kus 15 eurose võlgnevuse kohta on nende tasu üle 30 euro?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsida ikka võib, iseasi, kas te seda ka tasuma peaksite. Võlanõude sissenõudmisega kaasnevate kulude suurus on hindamise küsimus ja vaidluse korral määrab maksmisele kuuluva summa suuruse kohus kaaludes konkreetseid asjaolusid. Antud juhul soovitaks teil põhivõlgnevuse ära maksta ja nõude sissenõudmise kulud selgeks vaielda - kui te nende pakutud kompromissiga ei nõustu, jääb vastaval poolel võimalus kohtutee jalge alla võtta.