Lepinguõigus


Küsimus: Kaasomand ja pangalaenu maksmine26.09.2011

Paar aastat tagasi sai tolleaegse elukaaslasega võetud eluasemelaen. 1/2 korterist on minu, 1/2 tema nimel. Pangalaen on minu nimel, tema kaastaotleja.
Tänaseks on meie teed lahku läinud, korterisse jäime elama mina koos meie ühise lapsega. Kuna pangalaen läheb maha minu pangaarvelt, siis varem tasus ta poole laenumaksest minu arvele. Laenumakse on iga kuu üle 350 euro, tema maksab sellest aga ainult 89 eurot, mis on ainult pool sellest mida ta igakuiselt maksma peaks. Ütleb, et tema sees ei ela, siis tema ka ei maksa. Kuhu ma peaksin pöörduma, et nõuda temalt poolt laenumakset, mida ta on kohustatud maksma, elab ta selles korteris sees või mitte? Korteri müük on välistatud, sest eluase sai soetatud buumiaegu ja müük toimuks liiga suure kahjumiga.

Vastus: Alo Pormeister, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Juhul, kui endine elukaaslane ei soovi laenu tasuda, siis tuleks pöörduda nõudega kohtusse. Märgin, et saate igal ajal nõuda ka kaasomandi lõpetamist selliselt, et korter jäetaks siis kas ühele või teisele kaasomanikule ainuomandisse ja ainuomandi saav kaasomanik peaks siis hüvitama teisele poolele kaotatava mõttelise osa väärtuse kaasomandi lõpetamise aja seisuga. Kaasomandi lõpetamise nõuet menetleb samuti kohus, kui kaasomanikud kohtuväliselt kokkulepet ei saavuta.