Lepinguõigus


Küsimus: Kas kaubanduslikus loteriis osaleval tarbijal on õigus e-poest ostetud toode 14 päeva jooksul tagastada?07.11.2017

Tere
Kui e-pood korraldab kaubandusliku loterii, milles osalemiseks tuleb soetada loterii korraldaja e-poest ese, kas siis ostjal säilib 14 päevane kauba tagastamise õigus? Kui loosimine on toimunud ja selgub, et ostja ei võitnud loositud auhinda ja kauba kätte saamisest on möödas vähem kui 14 päeva, on ostjal võimalus kaup selgitusi jagamata tagastada. See omakorda tähendab, et tekitatakse kaupmehel sihilikult kahju, lootes ise selle arvelt kasu teenida.
Samas võlaõigusseaduse § 53 lõige 2 punkt 3 ütleb, et hasartmängus osalemisel (kaubanduslikku loteriid käsitletakse seaduse kohaselt hasartmänguna) ei kohaldata sidevahendi abil sõlmitud lepingu tingimusi (sh 14 päevane tagastamisõigus). Teisest küljest võib tarbija öelda, et tema kavatsus ei olnud loosis osaleda ja soovis ainult toodet. Kas selle vastu võiks aidata sama toote kaks erinevat müügiviisi? Üks viis on osta lihtsalt toode ja teine viis on osta toode ja osaleda loteriis. Selline probleem esineb siis, kui kaupmees soovib näiteks iga nädal loosi korraldada.

Vastus: Valentin Feklistov, jurist, Larssen CS OÜ & Larssen Legal OÜ, www.larssen.ee

Tere,
Kõik sõltub sellest, kuidas tarbija ja ettevõtja vaheline leping on sõlmitud (lepingu sõlmimise asjaolud).
Kui te kirjutate sellest, et 14 päevane taganemisõigus ei kohaldu, siis teil on õigus, vaid seda ikkagi tingimusel, et leping oli sõlmitud (toode ostetud) just hasartmängus osalemiseks. Kuidas seda välja selgitada on juba teine lugu/tehniline küsimus.
Kui me eeldame, et tarbija tuli e-poodi läbi loterii lingi mingist sotsiaalmeediast või otsingumootorist, või tarbija veebilehe külastamisel esmalt vajutas loterii bänneri/nuppu, ja alles siis läks tooteid ostma ja neid tooteid, mis on loteriis osalemise tingimuseks, siis võib oletada, et tarbija tuli e-poodi/ostis toodet eesmärgiga osaleda hasartmängus. Kui aga tarbija tuli e-poodi, ostis midagi ja alles siis sai teada sellest, et tema osaleb nüüd loteriis, siis ei ole võimalik tugineda sellele sättele ja 14 päevane taganemisõigus peaks kindlasti kohalduma.