Lepinguõigus


Küsimus: Kuidas sundida endist elukaaslast laenu ümber vormistamast, kui tema nimel on korter ja ma ei taha liisingut maksta?08.11.2017

Tere
Ei tea kas oskan lugu lahti kirjutada. Kunagi ammu sai elukaaslasega koos korter soetatud, nüüdseks on omand üle läinud 100% teisele osapoolele, kuid pangas jäi laen ümbervormistamata tema puuduliku sissetuleku tõttu. Tänaseks on tema sissetulek märkimisväärselt tõusud ja sellega ei tohiks probleeme olla. Nüüd keeldub ümber kirjutamast liisingu ehk panga poolset lepingut ja hoiab mind nagu kiusu pärast kinni. Kas saab kuidagi suunata teda seda tegema?

Vastus: Valentin Feklistov, jurist, Larssen CS OÜ & Larssen Legal OÜ, www.larssen.ee

Tere,
Ainult kokkuleppel. Kõik ka sõltub sellest, kas korter oli kaasomandis või ühe isiku omandis ning kuidas olete omavahel raha jaganud peale korteri müüki teisele osapoolele.
Vabaabielus kinnisvara omandamisel saab kinnisasja omanikuks see partner, kes on kinnistusraamatusse omanikuna sisse kantud. Isegi kui seda tehakse koos ühise kodu soetamise eesmärgil ning mõlemad parterid on rahaliselt kinnisasja soetamisse panustanud (on võtnud laenu ja teinud sissemakse).
Partneril, kes rahaliselt panustas teise partneri nimele ostetud kinnisasja ostmisesse on õigus nõuda alusetust rikastumisest tulenevalt oma panustatud osa tagasi.