Lepinguõigus


Küsimus: Kas tähtajalist maa rendilepingut saab enne tähtaega lõpetada, sest rendi hind on liiga väike?07.02.2018

Tere
Maa rendileping on sõlmitud 10 aastaks ja lõppeb aastal 2022. Lepingus on maa rendi hinnaks märgitud 15€ hektar, mis on hetke hinnataseme juures vähe. Kuidas on võimalik rendilepingut ennetähtaegselt lõpetada või rendi hinda tõsta.
Sõlmitud lepingus on punktid:
Käesoleva lepingu tingimuste muutmine toimub ainult poolte kirjalikul kokkuleppel. Käesoleva lepingu ennetähtaegne lõpetamine toimub ainult poolte kirjalikul kokkuleppel.
Rendile andjal on õigus nõuda lepingu ennetähtaegset lõpetamist.

Suured tänud vastamast.

Vastus: Valentin Feklistov, jurist, Larssen CS OÜ & Larssen Legal OÜ, www.larssen.ee

Tere,
Rendilepingu erakorraliseks ülesütlemiseks on rida spetsiifilisi aluseid täiendavalt VÕS § 314-319 toodutele (https://www.riigiteataja.ee/akt/131122017008#para314) - VÕS § 349 lg 2 (rentnik ei taasta tavapärast majandamisviisi), põllumajandusliku rendilepingu puhul rentniku töövõimetus (VÕS § 355) või surm (VÕS § 356). Põllumajandusliku rendilepingu, samuti ruumide rendilepingu ülesütlemine peab kehtivuseks olema vähemalt kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (VÕS § 354), sisunõudeid sellisele ülesütlemise teatele VÕS ei sätesta.
Teie olukorras võib teoreetiliselt tugineda lepinguliste kohustuste vahekorra muutumisele (https://www.riigiteataja.ee/akt/131122017008#para97), aga see sõltub paljuski olemasolevatest asjaoludest ja lepingu sisust, mida mul ei ole võimalik kontrollida. Üldjuhul rendi tõstmise soov ei ole lepingu ülesütlemise aluseks või selle lepingu tingimuste muutmiseks, kui selles ei ole lepingus kokku lepitud.