Lepinguõigus


Küsimus: Kuidas vormistada korteri müük, kui ostja soovib maksta järelmaksuga?01.11.2011

Tere! Tahan müüa vana korterit vanas 8-korterilises majas, mis vajab renoveerimist. 6 korterit seal kuuluvad juba ühele omanikule ja tema on ka väga huvitatud minu korteri ostmisest. Minu küsitud hind on kõrgem turuhinnast, sest selle korteri juurde kuulub suur tükk õuemaad, mis on kuum sõna kesklinnas. Ostjaga oleme saanud hinnas kokkuleppele, ta on nõus maksma minu poolt küsitud summa. Aga ta esitas nüüd mulle maksegraafiku, hakates maksma novembrist 1100.- eurot kuus, siis teeb aprillis pangalaenu ülekande selle korteri turuväärtuse ulatuses, tahtes siis notariaalselt tehingut ostu-müügi suhtes ja edasi maksaks veel pool aastat kuude kaupa ülejäänud summat. Küsimus nüüd ongi selles: mismoodi saan garantii, et ka peale ostu-müügi teostamist mulle raha laekub? Saab küll teha otsekorralduse, aga ostja saab selle ka tühistada? Tegemist on siiski mulle võõra inimesega, kas on tal mingit võimalust mind tüssata? Kas notariaalset tehingut tehes saan sisse panna klausli, et enne tal ikkagi sellele korterile õigust ei ole kui kogu summa on laekunud? Ma tean, et ta tahab seda remontima hakata ja suvi oleks selleks parim aeg. Praegu ma pole sellele pakkumisele midagi vastanud, sooviksin nõu, kuidas toimida, kas nõustuda või mitte.
Tänan! U P

Vastus: Janno Kuusk, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Antud juhul oleks Teil otstarbekas sõlmida ostjaga võlaõiguslik korteriomandi müügileping (koos eelmärke seadmisega ostja kasuks), kus on fikseeritud tasumise kord ja tingimused, samuti valduse üleandmise kord. Samuti oleks kokkulepe omandiõiguse üleandmise kohta - et asjaõiguslik müügileping sõlmitakse peale viimase osamakse laekumist. Ehk - ostja saab korteriomandi valduse, saab asuda seal remonti tegema, kuid omandi saab vastavalt kokkuleppele alles kogu ostusumma tasumise järel.

Alternatiivina saab sõlmida aprillis notariaalse müügilepingu ja asjaõiguslepingu, kus fikseeritakse objekti hind ja ostja poolt selleks ajahetkeks tasutud summad ning antakse ostjale üle omand. Puuduoleva summa osas allkirjastaksite notariaalse võlatunnistuse, mis võimaldaks puuduoleva summa sisse nõuda ilma kohtumenetluseta, kohtutäituri abiga, kui ostja ei tasu kokkulepitud summat tähtaegselt.