Lepinguõigus


Küsimus: Kas peab ikka veel maksma, kuigi intresse on makstud juba rohkem kui laenusumma üldse oli?14.11.2011

Kirjutan kõik umbkaudu, sest päris täpselt igasugu numbreid ei ole mõtet kirja panna praegu. 2007. aasta aprillis võttis inimene Big-pangast tarbimislaenu, 15 tuhat krooni, tagasi kohustus maksma 28 tuhat krooni.
Laenu tagasimaksmise tähtaeg oli 3 aastat, viimane osamakse (umbes 777 krooni) oleks pidanud laekuma mais 2010.
2007. aasta mais võttis sama inimene Big-pangast sms-laenu 2000 krooni, seda ta tagasi ei maksnud.
2008. aasta mai kuus sai inimene Big-pangast kirja, milles öeldi, et tasumata on sms-laen ja pakuti uut lepingut, et mõlemad laenud liidetakse ja laenujääki koos intressidega tuleks maksta iga kuu kuni 2016-nda aasta mai kuuni iga kuu 675 krooni.
Kuna inimene seadustega kursis ei olnud, oli ta sellise niinimetatud uue lepingu tingimustega nõus ja sõlmitigi leping.
Praeguseks on inimene maksnud juba mõlema laenuga seoses tagasi Big-pangale üle 38 tuhande krooni.
Inimene sai üldse kokku Big pangalt 17 tuhat krooni.
Põhimõtteliselt on inimene maksnud tagasi esimese laenu koos intressidega ja ka teise laenu koos intressidega ja minu arvates veel natuke rohkemgi, sest seaduse järgi ei tohi rohkem intresse ega viivist ju põhivõlast rohkem küsida.
Big-pank aga rõhub sellele, et 2008. aasta mais sõlmis inimene uue lepingu, et võttis nagu Big-pangalt uue laenu, et ära maksta sms-laenu koos viiviste ja intressidega (üle 8 tuhande krooni, raha reaalselt inimene ei näinud tegelikult). Liideti tarbimislaenu jääk koos intressidega 2008. aastal võetud, niiöelda uuele laenule (mille eest tasuti sms-laen koos üüratute intressidega), arvestati uuesti intressid ja laenujääk ning kokku tuli siis summa (umbes 70 tuhat krooni), mida inimene nüüd maksma peab aastani 2016, iga kuu 43 eurot.
Küsimus ongi nüüd selline, kas inimene peaks maksma oma viimase, 2008. aastal sõlmitud lepingu järgi iga kuu 2016. aasta mai kuuni iga kuu 43 eurot? Kuigi tegelikult on inimene saanud sularahas Big-pangalt 17 tuhat krooni ja tagasi on juba käesolevaks hetkeks maksnud üle 38 tuhande krooni. Kas on mingisugustki võimalust leping tühistada (kohtu kaudu?) ja lugeda inimese laen Big-panga ees makstuks-tasutuks?
Või jääb tõesti õigus Big-pangale ja inimene peabki ikka tasuma aastani 2016 mai iga kuu veel 43 eurot?

Lugupidamisega, R

Vastus: Alo Pormeister, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Sellisele küsimusele ei ole võimalik paraku vastata, sest on teadmata, millised lepingud ja kuidas täpselt sõlmiti ning millistel tingimustel. See küsimus vajab eraldi õiguslikku analüüsi, mida pole ilma dokumentidega tutvumiseta võimalik teha.