Lepinguõigus


Küsimus: Segadus pangatasudega, sain kinnituse, et võlgnevusi ei ole ja kontod kinni, järsku tekkis ikka teenustasude võlgnevus, kas nii ikka võib?27.01.2012

Tere!

Mul on selline probleem, et aastal 2009 tekkis pangas võlgnevus ning töökoha kaotamise tõttu ei suutnud enam laenu tasuda. Pank pöördus kohtusse ning väitis, et seoses sellega on kõik minu kontod ja teenused nende pangas peatatud. Peale seda läks asi kohtutäituri kätte.
Siis aga kolisin Eestist ära ning sain omale töö. Tänu sellel maksin ka pangale kogu summa ära ning sellega oli asi minu arust lõpetatud (2011).
Tegin ka järelpärimise panka selle kohta. Pangast sain vastuse, et võlgnevus seoses kohtutäituri kätte läinud võlaga on tasutud, kuid on tekkinud uus seoses kaardihoolustasude ning väärtpaberikontoga. See oli minu jaoks üllatus, kuna kaart on juba ammu lukus ning väärtpaberikontost ma ei tea ka midagi. Kui asi läks 2009 a. täituri kätte, siis kontrollisin ka internetipangast oma kontode seisu ning seal oli kirje "eraisikuna Teil kontod puuduvad" - seega järeldasin, et mul ei ole enam kontosid ega ei saa ka võlga tekkida.
Peale minu päringut panka, tuli ka minu vanale aadressile kiri sisuga "Teil on võlgnevus 27 eurot ning see on arvatavasti tekkinud väärtpaberikonto või kaardihooldustasudest". Seega nad ei teadnud pangas ise ka, mille eest raha küsivad. Kuna elan välismaal, siis ma ei saanud ka kohale minna. Nüüd nädal tagasi aga käisin kohal ja sain vastuseks, et mul on siiski konto avatud (väärtpaberikonto) - kuigi ma ei ole sellega mingeid tehinguid eales teinud ning samuti küsisin kontoväljavõtet, kus selgus, et on tõesti raha igakuiselt maha arvestatud ning seda siis "tühja konto hooldustasuna".
Imelik on asja juures see, et kiri, mis mulle saadeti vanale aadressile, väitis, et kui maksan enne 20. jaanuari 2012 oma "võla", siis intressi ei lisandu. Ma olen enam kui kindel, et kui ma ei oleks ise oma võla tasumise kohta infot küsinud, siis ei oleks seda infot ka veel saadetud, et mul mingi konto on. Nüüd käies pangas (vaid panga pärast raiskasin raha laevapiletitele, et teada saada mis värk on) sulgesin ka selle konto ning tasusin "võla" vaid seetõttu, et juhul kui ükski ametkond mind ei aita, siis on vähemalt sellega ühelpool ning ehk rohkem võlgnevusi ei tule.

Minu küsimus on see, et kas pangal on üldse õigust mult raha nõuda sedasi kui internetipank, kui minu ainus infoallikas (mida arvasin, et saan usaldada, kuna elasin välismaal, siis ei näinud mõtet ka minna panka ja topelt üle kontrollida, kuna võlgnevus oli juba täituri käes ning sain aru, et sinna läksid kõik mu panga ees olevad võlgnevused) väitis, et mul ei ole mitte ühtegi kontot. Ning kas mul on võimalus see raha tagasi nõuda neilt? Summa ei ole küll suur, aga asi on juba põhimõttes.

Vastus: Alo Pormeister, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Siinkohal tuleb selgitada välja, millised lepingud on teil pangaga sõlmitud ning milliseid teenustasunõudeid saab pank teile esitada. Juhul, kui teil on sõlmitud väärtpaberikonto avamise vms. leping või väljastatud pangakaart, millega kaasneb hooldustasu, siis teenustasu tuleb maksta vastavalt kokkulepitule. Samas muidugi tekitab küsimusi nt. kaardihooldustasu nõue, kui kaart on olnud panga enda poolt kinni pandud, siis ilmselt ei saaks selle kaardiga ka hooldustasu tekkida, kui seda ei saa kasutada jne? Kui pank on kaardi sulgenud ja seda ei saa kasutada, kuid sellele vaatamata nõuab pank hooldustasu maksmist, siis selline tegevus ei pruugi olla hea usu põhimõttega kooskõlas. Küsimus on siis selles, et mida see nõutav tasu teenusena sisaldas? Kindlasti peate välja selgitama, et millise aja eest tasu nõutakse ning millisel õiguslikul (leping) alusel, samuti nõudma panga põhjendust teie väite kohta, et kaart on olnud suletud ja seda ei ole saanud kasutada pikema aja jooksul, mistõttu hooldustasu nõue on aluseta. Pärast asjaolude täpsemat väljaselgitamist ja analüüsi saate otsustada raha tagasinõude esitamise, kui raha tegelikult alusetult ära maksti. Kui selgub, et teenust sisuliselt ei osutatud, siis on ilmne, et pank peab raha tagastama.