Lepinguõigus


Küsimus: Minu nõusolekuta on võetud järelmaksuga roller, politseisse ei taha pöörduda, kas kohtus saaks probleemi lahendada?29.02.2012

Tere,
Minu nimel on võetud järelmaksuga motoroller, aga seda minu teadmata. Alguses maksti ilusti, nüüdseks on aga maksmine lõpetatud ja minu käest nõutakse sisse maksmata jäänud osa. Ma tegin neile ka ametliku kaebuse, kus selgitasin, et kasutati minu isikuttõendavat dokumenti aga allikiri ei kuulu mulle. Küsisin neilt, kas pole võimalik mõlema osapoole kokkuleppel lepingut ümber teha, aga väideti, et see pole kindlasti võimalik. Kõige kurvem osa on, et seda tegi oma lähedane sugulane, aga politseisse ei tahaks asja kuidagi anda. Kas minu ainuke võimalus on tõesti politsei või peaks kuidagi kohtusse asjaga minema?

Vastus: Alo Pormeister, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Kui Teie ei ole lepingut sõlminud, siis ei pea Te seda täitma. Juhul, kui liisinguandja pöördub nõudega Teie vastu kohtusse, siis saate samuti väita, et Teie pole lepingut sõlminud ja allkiri pole Teie oma ning allkirja on võltsitud, mistõttu ei ole Te kohustatud ka lepingut täitma. Seda peate ka tõendama ja taotlema kohtuliku käekirjaekspertiisi tegemist tuvastamaks, et allkiri ei ole Teie oma. Liisinguandja võtab riski, kui esitab hagi kohtusse Teie vastu, teades, et allkiri ei pruugi Teie oma olla. Juhul, kui hagi jäetakse rahuldamata, siis sellisel juhul on liisinguandja kohustatud kandma ka Teie kohtukulud (sh. ekspertiisitasu), kui kohus need temalt välja mõistab.
Iseenesest on tegemist kriminaalasjaga, kui Teie allkiri on võltsitud ning peaksite esitama vastava avalduse politseisse. Ka liisinguandja saab igal ajal kriminaalmenetluse algatamise avalduse esitada ning seda sõltumata sellest, kas Teie kriminaalmenetluse algatamise avalduse esitate või mitte.