Lepinguõigus


Küsimus: Kuidas korteri ostu-müügi lepingust taganeda, kui asjaolude kohta valetati?02.07.2012

Tere!

Ostsin mõned kuud tagasi Põhja-Tallina korteri, kuid nüüd selgub, et mind ei teavitatud väga olulistest puudustest. Kas üldse on võimalik mingitel tingimustel tehing tühistada. Puudused on nii suured, et sisuliselt ei ole võimalik poolt korterist kasutada. Samuti andis maakler täiesti valet informatsiooni korteri kohta (sõna otseses mõttes valetas). Pärast korteri ostu on osa korterist vihmade tõttu mitmel korral uputanud. Eelmisel suvel oli korter meetrise vee all. Meile väideti, et probleemiga on tegeletud ja nüüd kõik korras. Mul on tunnistajaks ka teine isik, kes kuulis kõiki neid ütlusi mitmel korral. Endine omanik oli kõigist puudustest teadlik ja varjas neid teadlikult. Kas suulise ütlusega on üldse võimalik tõestada midagi? Kas ostu-müügi lepingus võib olla mõni punkt millest kinni haarata?


Ette tänades,

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Selleks et hinnata, kas ostumüügilepingus millestki kinni on haarata, peaks eelnevalt selle lepinguga tutvuma. Ostetud asjal oluliste puuduste esinemine annab üldjuhul aluse lepingust taganemiseks, kuid kirjutate, et probleemiga on tegeldud ning teile väideti, et puudused on nüüdseks kõrvaldatud... Enne lepingust taganemist peaksite veenduma, et puudusi siiski ei ole kõrvaldatud, sest esimeses järjekorras saaksitegi nõuda lepingu täitmist ehk asjal esinevate puuduste kõrvaldamist. Kui vead on likvideeritud, siis ei ole enam taganemiseks alust. Kui siiski ilmneb, et puudusi ei ole kõrvaldatud, saate kavandada oma edasise tegevuse vastavalt sellele. Oluline on aga see, kuidas puuduste olemasolu objektiivselt tõendada. Peaksite kaaluma pädeva eksperdi kaasamist, kelle arvamusel ka kohtus kaalu oleks - seda nii puuduste kõrvaldamise hindamisel kui puuduse olemasolu tõendamisel.
Kohtumenetluses on tunnistaja ütlused tõend nagu iga teinegi. Seega saate müüja pahatahtlikkust tunnistajatega tõendada.