Lepinguõigus


Küsimus: Kui teine lepingupool ei ole tähtaegselt töid teostanud, kas siis meil on ebamugavuste tõttu õigus neilt midagi nõuda?13.08.2012

Tere
Mul on selline mure, et sõlmisime veevärgiga lepingu, et liituda veevärgi ja kanalisatsiooniga. Lepingus oli kirjas, et peale maksmist 1 kuu jooksul teevad lubatud töö ära. Makstud sai 13 juuni, tänaseks 12. august pole midagi tehtud. Enda õigustuseks ütlesid, et miks te ei helistanud, kui arve tasutud oli. Veevärk lubas septembrikuus ära teha, kuna töömeestel pole aega praegu. Küsimus siis selline, kas meil oleks õigus nõuda, et nad teeksid nüüd suurema osa tööst ära, kui algselt plaanitud oli või maksaksid meile kahjutasu, et oleme nii kaua ootama pidanud? Kuna 20. augustil sünnib meie perre laps, on see olukord palju ebamugavust tekitanud. Kas meil on õigus nõuda midagi?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Tühja koha pealt ei teki teil õigust neilt suurema töö mahu tegemist nõuda, seda ka olenemata sellest, et nad on töödega viivitanud. Võite seda neilt küsida ja loota, et nad tulevad vastu oma viivitamise tõttu jne, kuid otsest nõudeõigust teil selleks pole. Teoreetiliselt saaksite nõuda nende otseste kulude hüvitamist, mis teil tekkisid veevärgiga ühendamata jätmise tõttu ning ka moraalse kahju hüvitamist, mis tekkis seoses teile põhjustatud hingepiinadega. Samas peate arvestama, et nii tõendamis- kui põhjendamiskohustus lasub teil.