Lepinguõigus


Küsimus: Mis reguleerib interneti vahendusel eraisikute vahelisi tehinguid, kas müügikeskkonna tingimused või mingi seadus?08.10.2012

Tere päevast,

tekkis küsimus seoses interneti müügikeskkonnaga osta.ee, kuna see on avalik sait, kus eraisikud müüvad eraisikutele. Ehk mina, nagu müüja, olen pannud üles ja müünud fotoaparaadi seal. Fotoaparaat oli enne müüki kontrollitud ja tundus korras olevat. Oma kuulutuses ma olen kirjutanud, et fotoaparaat on kasutatud, mingit ümbervahetamis või tagastamisvõimalust ma ei pakkunud. Kuulutuses olen kirjutanud: Müüa heas korras, töötav ... fotoaparaat.
Nüüd ostja esitab kaebuse, et objektiiv ei vasta ootustele ja tema sõnadel ei tööta (mainib võlaõigusseaduse § 217 lõike 2 punktide 1 ja 2 kohaselt, võlaõigusseadus § 218 jne).
Kui asjakohased on need pretensioonid ja kas ma pean nendele vastama? Kas mul on õigus eset mitte vahetada või remondi eest mitte maksta?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimusest ei selgu, kuidas te asja üle andsite - kas saatsite postiga või saite kokku. Sellest oleneb, kas ostjal oli võimalus asi üle vaadata. Teiseks jääb selgusetuks, kas siis aparaat oli korras või mitte. See, et objektiivi parameetrid ei vasta ootustele, on üks asi, kuid et ta ei tööta (näiteks automaatne fokusseerimine), on teine asi. Kui müüsite asja väites, et see on korras, kuid tegelikult ei olnud, siis on ostjal õigus teilt parandamist jms nõuda.