Lepinguõigus


Küsimus: Kas see on õige, kui kapitalirendist tagasi antud auto müüb pank maha alla turuhinna ja mina pean vahe kinni maksma?15.10.2012

Mõned aastad tagasi ostsin pangalaenuga auto. Läks hästi, sain mõned aastad ilusti maksta, kuid siis tuli raske periood. Pank võttis auto ära. Olin sellega nõus. Mõned kuud hiljem tuli juba kohtutäiturilt teade vara arestimiseks. Tuli välja, et pank pani auto müüki, müüs selle maha selle aja turuväärtusest 60% odavamalt ja nüüd pean maksma kinni selle vahe ja mitte vähe. Olgu siinkohal öeldud, et tahtsin just sellist laenuvõimalust, kus ma ei peaks enam maksma, kui auto ära võetakse ja nii pidi olemagi. Jah ei tulnud pähegi, et kuskilt siis nõu ja abi küsida. Hiljem vaatasin, et lepingus ongi kirjas, et kui ei suuda maksta, võtab pank auto ära ja müüb maha, aga maha pidi müüma selle aja turuväärtusega. Turuväärtus sellel ajal oli sellel autol 190 000 krooni, auto aga müüdi maha 80 000 krooniga. Nüüd pean maksma mina selle vahe kinni. Hetkel olen tasunud poolteist aastat. Küsimus on selles, et kas pank toimis õigesti, kui müüs auto maha alla turuhinna? Tean, et ei saa vist sinna enam midagi teha, aga siiski küsida ju ikka võib.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kindlasti ei toiminud pank nii tehes õigesti. Auto tulnuks müüa jah, turuväärtusega (viitate ise ju, nii oli lepingus kirjas). Teil olnuks võimalus nõuda tasumisele kuuluva summa vähendamist ulatuses, mille võrra auto odavamalt maha müüdi. Kuid auto turuväärtust ei hinnata mitte liisingu jääkväärtuse ega ka internetis olevate müügikuulutustega, vaid selleks pidanuks pank eksperthinnangu tegema.