Lepinguõigus


Küsimus: Kas seda võib kuritahtlikuks pidada kui vanainimesega tehti remonditööde leping 8000 euro peale, tegelikult on selle hind ca 1000?18.10.2012

Tere!
Naabritädi, kes on 75-aastane, hakkas oma maja remontima. Tehti ka leping, kus kasutati ära vanainimese teadmatust remonditööde hindadest. Seal küsiti 8000 eurot + materjalid. Sain teada, et tegelik maksumus oleks olnud 1000 eurot koos materjalidega. Ta oli juba jõudnud teha 4000 eurot ettemaksu. Siis jõuti lõpuks kokkuleppele, et ettemaksu eest lõpetatakse remont ja miinus materjalid. Rohkem juurde ei saa. Aga täna tuli naaber nutuga minu jutule, et pressivad ikka raha välja, hirmutavad ja ähvardavad, ta oli neile ikka veel lisaks sellele 4000-le veel juurde maksnud 2000 eurot. Mida teha, kuhu pöörduda ja üldse mida sellises olukorras ette võtta? PS valetati, et on firma, tegelikult tehakse mustalt.

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Ilma lepinguga tutvumata ei ole võimalik hinnata, kas raha küsimiseks on õigust või mitte. Ka väljapressimiste ja ähvarduste kohta ei oska niiviisi seisukohta võtta. Siin võiks tulla kõne alla politseisse avalduse esitamine, et kas võiks kelmusega tegemist olla. Kui isikute ja firma nimi on teada, saab äriregistrist uurida, kas selline firma on olemas või mitte. Ehitustööde teostamisel kaasneb töödele üldjuhul garantiikohustus - kuidas selle täitmine tagatud on jne. Kui vanaprouaga sõlmiti leping pettuse või eksitamise teel, siis võiks selle lepingu tühistada ja nõuda kõigi tasutud summade tagastamist. Seejärel tekiks talle lepinguvälise kohustusena kohustus tasuda selliste tööde teostamise eest tavaliselt makstav tasu.