Lepinguõigus


Küsimus: Andsin korteri tütre laenule lisatagatiseks, kas täitur võib minu teised varad ja pangakonto arestida, kuna minu korteri müügist saadav raha ka ei kata põhikorteri ostmiseks võetud laenu?19.10.2012

Tere!
Andsin oma korteri lisatagatiseks. Nüüd laenusaaja pole laenu maksnud ja tema korter müüdud. Kohtutäitur saatis mulle ähvarduskirja ja nõuab minu korteri müümist. Mina olevat võlgnik, ma ju pole, olen ainult oma vara tagatiseks andnud. Kas kohtutäituril on õigus ka minu teised varad ja pangakonto arestida, kuna minu korteri müügist saadav raha ka ei kata põhikorteri ostmiseks võetud laenu? Mida ja kuidas edasi, sest antud kohtutäitur ahistab mind oma ähvardustega.
Mina ei ole nõus oma korterisse kedagi laskma, kuidas ta seda siis müüa saab? Kui maha müüakse minu ainus kodu, kuidas nad mind korterist välja saavad? Murravad ukse? Kas see õigus on?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kui olete oma korteri tagatiseks andnud, siis on kohtutäituril õigus see võla katteks maha müüa - te ei ole küll võlgnik võetud laenu tähenduses, vaid kohustust tagava vara omanikuna. Kohtutäitur ei saa teie arveid ega muud sellist arestida, kuid ilmselt on ta teinud teile ettepaneku võlgnevus ise ära maksta. Kui te seda ei tee, siis teie korter müüakse enapakkumisel maha. Peale korteri müümist ei ole see enam teie oma ning uuel omanikul on õigus teid sealt välja tõsta.
Lisaks olen seisukohal, et kuigi see võib teile nii tunduda, siis tegelikult kohtutäitur mitte ei ahista teid, vaid teeb oma tööd. Kui teie tahaksite oma võlga kelleltki kätte saada, siis nõuaksite ilmselt kohtutäiturilt mistahes meetmeid, et võlgniku elu ebamugavaks teha ja et ta maksma hakkaks...