Lepinguõigus


Küsimus: Kas mul on õigus taganeda broneerimislepingust, kui selgus, et korter ei vasta sellele, mis müügipakkumises?30.10.2012

Tervist,
Otsisin endale korterit, leidsin sobiva kuulutuse ning broneerisin korteri peale selle visuaalset ülevaatust, korteri omandivorm oli märgitud kuulutuses korteriomand, korteri suurus oli märgitud kuulutuses. Peale hindamisakti selgus, et korter on oluliselt väiksem (rõdude arvelt oli pind suuremaks kirjutatud), korteri omandivorm oli mõtteline kaasomand, ehitus- ning kasutusluba puudus. Sellele järgnevalt selgus hiljem, et korteris oli kamin, kuid majale oli tehtud Päästeameti poolt hoiatus kas kamin demonteerida või tagada muul viisil tuleohutus. Koheselt seetõttu tekkisid probleemid ostetava vara kindlustusega, mis on nõutav laenulepingu sõlmimisel. Pakkusin kompromissi langetada hinda või pikendada broneerimislepingut kuni kasutusloa saamiseni, millega ei nõustutud.

Broneerimislepingus oli märgitud leppetrahv kui ostja loobub ostust. Kas mul on õigus taganeda sellisest lepingust ning saada tagasi broneerimistasu täies ulatuses?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Jah, teie poolt kirjeldatud puudused paistavad olema piisavad, et lepingust taganeda ning broneerimistasu tagastamist nõuda.