Lepinguõigus


Küsimus: Kas teine isik saab liisinguvõtjaga kokkuleppel auto lõpuks välja osta?02.11.2012

Tere
Sai sõbra nimele ostetud auto, kuna endal puudus võimalus. Sõber võttis selle oma liisingusse. Esimene makse oli 40 000 krooni, siis liisingu tavakuumaksed ja nüüd jaanuaris on viimane liisingumakse ning veebruar 2013a tuleb maksta viimane makse 40 000 krooni ehk nüüd eurodes umbes 2600 eurot.
Liisingumakseid aga ei teinud sõber, vaid mina enda firmalt (soetasin vahepeal firma, kuna sõbral on läinud halvasti, tema kinnisvara on arestitud kuid auto eest on makstud ilusti ja sel keelumärge puudub). Nüüd küsimus, ma sooviksin selle auto siiski endale saada, kuna olen seda 3 aastat maksnud. Kas ta saab pangas nö loobuda, et selle väljaostu lõppsumma tasub keegi teine, saab ta selleks volitada mind? Kardan, et kui tema maksab viimase makse, siis autole pannakse arest peale. Kohustuslik makse on see 2600 eurot, siis on nagu auto nn päris sinu oma.
tänan

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Ma ei tea, millised on konkreetse liisinglepingu tingimused, kuid üldjuhul näevad need ette, et liisinguvõtja võib liisinguperioodi lõppedes (või ka enne seda) auto ise välja osta, kuid võib nimetada ka kolmanda isiku, kes selle auto tema eest välja ostab - samadel tingimustel liisinguvõtjaga. Samas rõhutan, et ma ei tea, kas teie sõbra firma ja liisinguandja vaheline leping näeb antud juhul selle võimaluse ette või mitte.