Lepinguõigus


Küsimus: Kas kaks nädalat pärast kasutatud auto müümist vastutan veel endiselt selle seisukorra eest?05.11.2012

Müüsin auto 19 okt. Uus omanik kirjutas selle enda nimele. Anti raha ning täna 5 nov helistavad, et mootor on nüüd katki (ei tea kas segi lastud siis või mis) ning nõuavad raha tagasi.
Kas tagastus pole 14 päeva? Pärast mida enam tagastusõigust pole?
Mina ei soovi autot tagasi näiteks segi lastud mootoriga. Auto tagastamisel peab ju olema täpselt samas seisus, mis müügikuupäeval oli? Kuidas täpselt on seadused kasutatud auto müügiga? Mis tingimused peavad täpselt täidetud olema, et olen kohustatud auto tagasi võtma?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Teie poolt viidatud 14-päevane tagastuskohustus kehtib eelkõige postimüügi korral. Kui auto müümisel sai ostja selle üle vaadata ning seda proovida, siis ei tohiks tal lepingust taganemiseks üldse õigust olla. See õigus võib eksisteerida juhul, kui mootor oli juba enne defektne, kuid auto üleandmisel seda ei märgatud. Vea olemuse peaks tuvastama ekspertiis ning selle põhjal saaks hinnata, kas taganemine võiks olla põhjendatud või mitte. Oluline on seegi, et taganemise põhjendatuse hindamisel tuleb vaadata, millises seisukorras see auto enne oli, kui vana, mis läbisõit jne. - s.t et kas ostja sai pidada võimalikuks, et sellises seisukorras auto mootor võib lähiajal lakata töötamast. Pelgas asjaolu, et auto mootor enam ei tööta, ei anna lepingust taganemiseks alust.