Lepinguõigus


Küsimus: Mida teha kohtutäiturilt ostetud korteris olevate asjadega, mille omanik on välismaal ja asjadele järgi ei tule?16.12.2012

Tere

Kas korteri üleandmise-vastuvõtu akt tuleb sõlmida mõlema korteriomanikuga (tegemist ühisomandiga) või piisab ühe omaniku allkirjast? Mis saab, kui see üldse sõlmimata jätta?
Olukord järgmine. Sai ostetud enampakkumisel olev korter kohtutäituri käest. Endised omanikud on lahutatud abielupaar, kes omavahel enam ei suhtle. Naine on andnud oma nõusoleku võtmete üleandmiseks ja oma asjade ära viimiseks korterist (korteris ei ela kedagi). Korteris on samuti ka mehe asjad, kellega ei ole võimalik kontakti saada, kuna ta ei viibi Eestis, telefonile ei vasta ja meiliaadressi ma ei tea.
Kas võib sõlmida lepingu ainult ühe omanikuga, tõsta teise omaniku asjad kokku (asju on iseenesest vähe, enamasti vana seisma jäänud kola, tehnikat ega midagi väärtuslikku pole) silme alt ära, neid seejuures loomulikult kahjustamata ja igaks juhuks kõik üles pildistades, ja saada valdus enda käsutusse? Või peab teise omaniku ära ootama? On teada, et teine omanik saabub Eestisse lähiajal, ent kas see info vastab tõele, kas ta tuleb oma asjadele järele või ei, selles ei saa kindel olla. Samuti ei saa kindel olla selleski, kas ta on üldse teadlik korterimüügist.

Tänud vastuse eest ette!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Eelkõige peaks selle vastuse teile kohtutäitur andma. Täitemenetluses ostetud korteri peaks teile kohtutäitur üle andma. See, kas sõlmite endise omanikuga üleandmise akti või mitte, midagi olulist ei muuda. Endise omaniku asjad oleks jah, mõistlik kokku panna ja neid säilitada, kuni õnnestub need omanikule tagastada.