Lepinguõigus


Küsimus: Kui rentnik on kaotanud rendilepingu, kas selle koopiat on õigust nõuda teiselt lepingupoolelt?18.01.2013

Juhatuse ainuliige (minu eelnev ülemus) sõlmis väidetava RENDILEPINGU teise ettevõttega, milles ta on samuti ainuliige. (Seega nn. leping iseendaga). See toimis justkui korrektselt ja tema kontrolli all.
Olles nüüd 2 kuud tagasi lahkunud esimesest ettevõttest ja kaotanud RENDILEPINGU esimese firma poolse eksemplari, saatis ta rendiarve ca 25% suuremale summale. Mina, kui tegevjuht vaidlustasin selle arve ja palusin saata RENDILEPINGU koopia.
Kuu aja jooksul on ta keeldunud RENDILEPINGU koopiat saatmast ning hoopiski süüdistab mind pahatahtlikkuses ja mittetähtajalises maksmises, mille peale saatis veel viivisarved ja leppetrahvi arve, kus on viited väidetavatelele RENDILEPINGU punktidele. RENDILEPINGUT ta aga ei saada ja intrigeerib meilide teel olukorda!
Kas see oletatav RENDILEPING omab juriidilist kaalu ja kas tal on kohustus saata RENDILEPINGU koopia, mis on konflikti põhjustanud arve nn. aluseks?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Kohustuse tekitab leping, mitte arve. Kahtlemata on teil õigus nõuda arve aluseks olevat dokumenti, kus nähtuks kohustuse sisu, maht jne.