Lepinguõigus


Küsimus: Kui soovin müüa korteri ilma maakleri vahenduseta, siis millised on broneerimislepingu olulised tingimused?24.01.2013

Tere!
Soovin müüa oma korterit ilma maaklerita, seega palun abi broneerimislepingu koostamisel. Nii palju olen infot leidnud, et broneerimisleping ei pea olema notariaalselt tõestatud ning kohustab müüjat hoidma broneerijale korterit kokkulepitud aja jooksul, ega tohi seda kellelegi kolmandale müüa. Samas ei tohi leping sisaldada ostu- ega müügikohustust kummalegi osapoolele ega ostu-müügi hinda. Vastasel juhul muutuvat broneerimisleping vormieeskirja rikkumise tõttu õigustühiseks. Kas olen asjast õigesti aru saanud?
Kas on veel midagi, mida broneerimisleping sisaldada ei või? Eelkõige huvitab märge, et juhul kui ostu-müügi tehing toimub, siis broneerimistasu arvestatakse pärast korteri hinnast maha - kas seda võib kirja panna?
Kas broneerimistasu võib maksta ka sularahas (olles nii ainult ostja ja müüja vaheline tehing) või peab olema rahade liikumine nähtav ja teostatud pangaülekandega?
Üritasin otsida internetist mingit näidist broneerimislepingu kohta, kuid ei leidnud midagi, kas oskate soovitada, kust sellise näidise saaks?
Tänan!

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Tulenevalt lepinguvabaduse põhimõttest võivad pooled milles iganes kokku leppida, mis ei ole seaduse või heade kommetega vastuolus. Kusagil pole öeldud, millised on broneerimislepingu kohustuslikud või keelatud tingimused. Sellist kohta, kus lepingute näidised vabalt saada oleksid, ei oska kahjuks öelda.