Lepinguõigus


Küsimus: Milline õiguslik staatus on e-poel, kelle tingimustes on kirjas, et müügileping sõlmitakse müüja ja ostja vahel, raha aga tuleb kanda e-poe arvele?01.02.2013

Tere
Äkki te saaksite aidata seoses küsimusega, mis puudutab selliseid e-poode, mis vahendavad müüjate pakkumisi. Ehk:
A - ostja
B - müüja
C - e-pood, kes haldab veebikeskkonda ja vahendab müüjate pakkumisi

Poe tingimustest loen, et müügileping sõlmitakse A ja B vahel, raha tuleb kanda aga C arvele. Äkki saate täpsustada, et kui mina maksan kauba eest C-le, kuidas tema siis ikka müügilepinguga seotud ei ole ja (tingimuste järgi) millegi eest ei vastuta? Ja kuidas saan olla kindel, et C minu raha ikka edasi B-le (müüjale) kannab?

Kuna mul on e-poodidega olnud mitu kurba kogemust, siis tahaksin olla täiesti kindel, et minu ostmine sel korral kurvalt ei lõpeks :)

Ette tänades,

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimuses kirjeldatud juhul vahendab e-poe keskkond lepingu sõlmimist, kuid müügilepingu pooleks on ikka kauba müüja. Sisuliselt on tegemist maaklerilepinguga, kus müüja on volitanud vahendajat enda asja müüma. Kui vahendaja leiab kaubale ostja, siis viib ta müüja ja ostja omavahel kokku. Vahendaja teenus võib hõlmata ka näiteks müügilepingu projekti vormistamist, lepingu sõlmimise lihtsustamiseks vastava keskkonna loomist vms. Kui müüja ja vahendaja on nii kokku leppinud, siis võib vahendaja ka lepingu sõlmimisel raha vastu võtta. Samas toote kvaliteedi eest jääb vastustavaks ikka müüja. Müüja ja vahendaja vahel võivad olla lepingus sanktsioonid müügilepingu rikkumise puhuks, kuid ostjat see ei puuduta. Seega mingit garantiid, et te kauba kindlasti kätte saate, ei saa vahendajana tegutsev e-pood teile anda, sest tema vahendab ainult lepingu sõlmimist.