Lepinguõigus


Küsimus: Kas detsembris ostetud kehtivusajata ühistranspordi piletid kehtivad või on mul õigus need tagasi müüa?06.02.2013

Tere!
Ostsin detsembris Tallinna ühistranspordi 10 sõidu piletid. Ei olnud kioskis ühtegi silti ega ka müüja ei vihjanud, et jaanuarist need enam ei kehtiks. Ka piletitel endal pole peal kuskil kehtivusaega.
Jaanuari alguses sõitsin piletitega neid komposteerides, kuid nüüd on kompostrid bussidest-trammidest eemaldatud. Samas pole ei transpordis ega ka peatustes ühtegi silti, et piletid oleksid kaotanud kehtivuse. Suurem osa 10 piletist on mul veel järgi.
Kui transporti ilmuks kontrolör ning sooviks mulle trahvi teha, kas mul on seaduslik alus seda vaidlustada (mul on ostetud sõiduõigus ning pilet, mille kohta pole mingit märget, et see ei kehti... kuid mida ei ole, on komposter)?

Või kas peaksin Transpordiameti käest välja nõudma, et nad mu sõiduõigused välja vahetaksid või tagasi ostaksid (kuigi mulle tundub, et nad ütlevad lihtsalt, et ei saa)?

Kas siis kui kioskid ja teised juriidilised isikud said oma edasimüümata jäänud piletid Transpordiametile tagasi müüdud (ma ei tea, kas said), oleks mul ja igal teisel füüsilisel isikul õigus täpselt samasugust kohtlemist nõuda?

Vastus: Taivo Saks, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Taivo Saks & Partnerid OÜ, www.tsp.ee

Küsimus ei seostu ei asja- ega lepinguõigusega. Soovitan siiski bussis olevaid infotahvleid lugeda. Ühistransport on tasuta vaid tallinnlasele, teistel peab olema võimalus sõidu eest (piletiga) tasuda. Eeldatavasti on kogu bussi peale siiski üks komposter olemas. Kui see nii on, siis tuleb vaid selle asukoht välja selgitada.