Lepinguõigus


Küsimus: Mida teha kui elukaaslane võttis minu teadmata minu nimel laene, mille tagasimaksmist nüüd minult nõutakse?18.02.2013

Tere!
Aastal 2006 võttis minu endine elukaaslane minu teadmata kiirlaene minu nimele. Sellest sain teada, kui leidsin tema jope taskust võlanõude minu nimele. Selgitust nõudes, ütles ta, et maksis ära ja nii jäi see asi sinna paika. Üsna varsti peale seda kolisime lahku ja nüüd eelmise aasta detsembris suure üllatusena tulid mulle nende samuste kiirlaenude võlanõuded mille intressid on meeletud.
Kas ma saan selles suhtes midagi ette võtta, et see inimene vastutaks oma tegude eest?
Politseisse tegin ka loomulikult avalduse, aga sealt tuli vastus, et kriminaalmenetlust ei alustata, kuna kuritegu on aegunud.
Kas mõrvareid ei saa ka siis 8-9 aastat peale mõrva avastamist enam kohtusse anda? Olen nõutu ja sõnatu. Kas advokaadi võtmisest oleks mingit kasu või oleks ikka vastus sama?
Ette tänades õnnetu inimene

Vastus: Alo Pormeister, vandeadvokaat, Advokaadibüroo Sirel & Partnerid OÜ, http://sirel.com/

Isikut ei saa tõesti vastutusele võtta ega karistada, kui süütegu on aegunud. See aga ei tähenda, et laenuandja ei saaks temalt raha tagasi nõuda. Kui Teie ei ole laenu tegelikult võtnud, siis puudub Teil laenu tagastamise kohustus. Peate tõendama laenuandjale, et laenu saajaks oli teine isik.
Selgitan, et advokaat saab anda üksnes õigusabi aga mitte tagada menetluse tulemuslikkust.